Friday, November 28, 2014

ប្រធាន​អង្គការ​សេដាក​៖ ការនាំចេញ​អង្ករ​កម្ពុជា​ ​នឹង​កើន​ឡើង​បន្ថែម​ទៀត​ ​បន្ទាប់ពី​អង្ករ​​ក្រអូប​​កម្ពុជា​ទទួល​បាន​ពានរង្វាន់​​ជាប់​ៗ​គ្នា​បី​ឆ្នាំ​


រូប​តំណាងប្រភព៖​ eportfolios.skagerak.org
​ប្រធាន​អង្គការ​សេ​ដាក​(CEDAC) ឲ្យ​ដឹង​ថា​ អង្ករ​កម្ពុជា​ នឹង​មាន​សន្ទុះ​នាំចេញ​កើន​ឡើង​ ទៅកាន់​ទីផ្សារ​អន្តរជាតិ​បន្ទាប់ពី​អង្ករ​ក្រអូប​កម្ពុជា​បាន​ទទួល​ពានរង្វាន់​ជា​អង្ករ​ឆ្ងាញ់​ជាង​គេ​នៅ​លើ​​ពិភពលោក​នៅ​ឆ្នាំ​នេះ​ម្ដង​​ទៀត​ ​ដែល​ជា​ហេតុ​ធ្វើ​ឱ្យ​កម្ពុជា​ឈ្នះ​បាន​ពាន​នេះ​បី​ឆ្នាំ​ជាប់​ៗ​គ្នា។​​​ ​​

​ប្រធាន​មជ្ឈមណ្ឌល​សិក្សា​ និង​អភិវឌ្ឍន៍​កសិកម្ម​កម្ពុ​ជា​ ឬ​អង្គការ​សេ​ដាក​​ ​(CEDAC) លោក​បណ្ឌិត យ៉ង សាំង​កុមារ ​ឲ្យ​ ​The BNEWS​ ​ដឹង​ថា​ បន្ទាប់ពី​អង្ករ​កម្ពុជា​ទទួល​បាន​ពានរង្វាន់​អង្ករ​ក្រអូប​​​​​ថ្នាក់​ពិភពលោក​នៅ​ឆ្នាំនេះ​ម្ដង​​​ទៀត​នោះ នឹង​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ ​ការ​នាំ​ចេញ​អង្ករ​កម្ពុជា​ទៅកាន់​ទីផ្សារ​អន្តរជាតិ នឹង​​កើន​ឡើង​បន្ថែម​ទៀត​ ​បើ​សិន​យើង​អាច​ដោះស្រាយ​បញ្ហា​តម្លៃ​ប្រកួតប្រជែង​ដែល​កំពុង​ប្រឈម​ជាមួយ​ប្រទេសជិតខាង​។

​​លោក​បាន​ថ្លែង​ដូច្នេះ​ថា​​៖ «សន្ទុះ​នៃ​ការនាំចេញ​ វា​អាស្រ័យ​ទៅលើ​តម្លៃ ធម្មតា​អង្ករ​យើង​មានគុណ​ភាព​ល្អ​ តែ​បើ​តម្លៃ​យើង​វា​មិន​អាច​ប្រកួតប្រជែង​ជាមួយ​គេ ​វា​ក៏​ពិបាក​ដែរ អ្វី​ដែល​ខ្ញុំ​បារម្ភ​បំផុត​ហ្នឹង​គឺ​រឿង​តម្លៃ​នៃ​ការប្រកួតប្រជែង​ ព្រោះ​តម្លៃ​ទីផ្សារ​អង្ករ​ដូចជា​មានការ​ធ្លាក់​ចុះ​ ​អីចឹង​​យើង​ពិបាក​ប្រកួតប្រជែង​នឹង​គេ​ជាមួយ​តម្លៃ ​យើង​ត្រូវ​ធ្វើ​ការងារ​ច្រើន​ទៀត​ទាក់ទង នឹង​ការ​ចំណាយ និង​ការផលិត​​ឱ្យ​មាន​លក្ខណៈ​ប្រកួតប្រជែង​"​។​

ក្រុម​ហ៊ុន​កូ​កា​កូឡា​​នឹង​ពង្រីក​ការ​វិនិយោគ​៤​ឆ្នាំ​បន្ទាប់​​នៅ​កម្ពុជា​​ ​​មាន​​ទំហំ​ទឹក​ប្រាក់​ ១០០​លាន​ដុល្លារ​​

​លោក​បន្ត​ថា​ ចំពោះ​ប្រទេស​ដែល​កំពុង​មាន​ការប្រកួត​ប្រជែង​ទាំង​តម្លៃ និង​គុណភាព​លើ​ទីផ្សារ​អង្ករ​អន្តរជាតិ​នោះ​គឺ​ប្រទេស​ថៃ។ លោក​បន្ត​ទៀត​ថា​ កម្ពុជា​​អាច​ប្រកួតប្រជែង​តម្លៃ​អង្ករ​ជាមួយ​ប្រទេស​ថៃ​បានតែ​ក្នុង​ទីផ្សារ​សហភាព​​អឺរ៉ុប​តែប៉ុណ្ណោះ ​ព្រោះ​កម្ពុជា​​​ទទួល​បាន​ ​ការលើកលែង​ពន្ធ​នាំ​ចូល​ទៅ​សហភាព​អឺរ៉ុប​ (EBA)។ ​

​លោក​បាន​ថ្លែង​បន្ត​ថា​ ៖«​ប្រទេស​ដែល​យើង​ប្រកួតប្រជែង​​ជា​មួយ​ខ្លាំង​ជាង​គេ​គឺ​ប្រទេស​ថៃ យើង​អាច​ប្រកួតប្រជែង​ជាមួយ​ថៃ​បាន​ ​​តែ​លើ​ទីផ្សារ​នៅ​អឺរ៉ុប ​ដោយសារ​នៅ​អឺរ៉ុប​គេ​អត់​យកពន្ធ​ពី​ការ​នាំ​ចូល​ពី​ខ្មែរ ​ប៉ុន្តែ​ក្រៅ​តែ​ទីផ្សារ​អឺរ៉ុប នៅ​ទីផ្សារ​ផ្សេងៗ​ទៀត​យើង​​ពិបាក​​ប្រកួត​ណាស់ ព្រោះ​តម្លៃ​យើង​ខ្ពស់​ជាង​ថៃ​"​។​

​​ការ​ចរាចរ​ទំនិញ​តាម​កំពង់ផែ​ស្វយ័ត​ខេត្ត​ព្រះសីហនុ​កើន​​ ១៤​% រយៈ​ពេល​១០​ខែដើម​​​ឆ្នាំ​២០១៤​

​លោក​បណ្ឌិត យ៉ង សាំង​កុមារ ​បាន​បន្ត​​ទៀត​​ថា​ អ្វី​ដែល​កម្ពុជា​ទទួល​បាន​ពី​ការ​ធ្វើជា​ម្ចាស់​ពានរង្វាន់​បី​ឆ្នាំ​ជាប់ៗ​គ្នា​នេះ​គឺ មុខមាត់​អង្ករ​កម្ពុជា លើក​ឆាក​អន្តរជាតិ​បន្ថែម​ ដែល​អាច​ឲ្យ​គេ​ទទួលស្គាល់​អង្ករ​កម្ពុជា​ថា​ជា​អង្ករ​ឆ្ងាញ់​លេខ​មួយ​លំដាប់​ពិភពលោក ដែល​ពី​មុនគេ​ស្គាល់​តែ​អង្ករ​ថៃ។ 

​​​សូម​បញ្ជាក់​ថា​ ក្នុង​រយៈ​ពេល​ ​៩​ខែ​ដើម​​ឆ្នាំ​២០១៤​ នេះ​ប្រទេស​កម្ពុជា​បាន​នាំ​ចេញ​អង្ករ​ប្រមាណ​ ​​២៦៩ ៣៧០​តោន​កើន​ឡើង​​ ១,២%​បើ​ធៀប​នឹង​រយៈ​ពេល​ដូច​គ្នា​ឆ្នាំ​ទៅ​មិញ។​ ប្រទេស​ដែល​នាំចូល​អង្ករ​កម្ពុជា​ច្រើន​ជាង​គេ​ទាំង​ ៥​មាន​​ បារាំង​ ​ប៉ូឡូញ​ ​​​ម៉ាឡេស៊ី​ ​​​ហុឡង់ដ៍​ ​និង​​ចិន​៕

No comments:

Post a Comment