កម្ពុជា នឹងធ្វើជាម្ខាស់ផ្ទះសន្និសីទអង្ករពិភពលោកលើកទី៦ (The 6th World Rice Conference) ដែលនឹងប្រព្រឹត្តទៅចាប់ពីថ្ងៃទី១៩-២០ ខែវិច្ឆិកាដោយមានការចូលរួមពី ឈ្មួញអង្ករ និងអ្នកជំនាញប្រមាណ ៦០០នាក់ មកពី៤០ប្រទេសជុំវិញពិភពលោក។
យោងតាមសេចក្តីថ្លែងការមួយរបស់ សហព័ន្ធអង្ករកម្ពុជា ឲ្យដឹងថា សន្និសីទអង្ករពិភពលោកលើកទី៦ (The 6th World Rice Conference)នេះ ធ្វើឡើងដោយ ផ្តោតសំខាន់ទៅលើគន្លឹះក្នុងការអភិវឌ្ឍទីផ្សារអង្ករ និងការកើនឡើងថ្មីៗឧស្សាហកម្មពាណិជ្ជកម្មអង្ករ ដូចជាប្រទេសថៃ និងកម្ពុជា។
លិខិតដដែលបន្តថា ក្នុងសន្និសីទអង្ករពិភពលោកលើកទី៦នេះ ត្រូវបានរំពឹងទុកថា នឹងមានការចូលរួមពីបណ្តាគណៈប្រតិភូ និងអ្នកតំណាងអាជីវកម្មអង្ករ ដោយគណៈប្រតិភូទាំងនោះនឹងផ្លាស់ប្តូរទាំងបទពិសោធន៍ និងរាល់ព័ត៌មានជុំវិញសក្ដានុពលអង្ករទាំងទីផ្សារក្នុងតំបន់ និងពិភពលោក ហើយសន្និសីទនេះ ក៏ជាឱកាសមួយដើម្បីតភ្ជាប់ និងរៀនពីវិធីនៃការផ្លាស់ប្តូរ ពីផលប៉ះពាល់ទៅដល់ពាណិជ្ជកម្មអង្ករពិភពលោក។
បន្ទាប់ពី កម្ពុជាទទួលបានពានរង្វាន់អង្ករល្អបំផុតពីរឆ្នាំជាប់ៗគ្នា គឺឆ្នាំ ២០១២-២០១៣ បានធ្វើឱ្យអង្ករកម្ពុជាមានកិត្តិយសនៅលើឆាកអន្តរជាតិ។ កម្ពុជា បានក្លាយជាប្រទេសមួយ ដែលផ្គត់ផ្គងអង្ករដ៏សំខាន់របស់ពិភពលោក។ តាមប្រភពដដែល កម្ពុជាឈរនៅចំណាត់ថ្នាក់ទី១៣ជាប្រទេសផលិតអង្ករ ចំណាត់ថ្នាក់ទី ៧ ជាប្រទេសនាំចេញអង្ករ និងចំណាត់ថ្នាក់ទី ២ ជាប្រទេសដែលនាំចេញអង្ករក្រអូប បន្ទាប់ពីប្រទេសថៃ។
សន្និសីទអង្ករពិភពលោកលើកទី៥ (The 5th World Rice Conference) ធ្វើឡើងនៅប្រទេសចិន ដែលមានការចូលរួមពីប្រទេសចិន ឥណ្ឌា វៀតណាម ថៃ ប៉ាគីស្ថាន មីយ៉ានម៉ា កម្ពុជា មាឡេស៊ី ឥណ្ឌូនេស៊ី ហ្វីលីភីន កូរ៉េខាងត្បូង និងគណៈប្រតិភូដែលមកពីប្រទេសអាហ្វ្រិក អាមេរិកខាងត្បួង និងអឺរ៉ុបចូលរួម៕
យោងតាមសេចក្តីថ្លែងការមួយរបស់ សហព័ន្ធអង្ករកម្ពុជា ឲ្យដឹងថា សន្និសីទអង្ករពិភពលោកលើកទី៦ (The 6th World Rice Conference)នេះ ធ្វើឡើងដោយ ផ្តោតសំខាន់ទៅលើគន្លឹះក្នុងការអភិវឌ្ឍទីផ្សារអង្ករ និងការកើនឡើងថ្មីៗឧស្សាហកម្មពាណិជ្ជកម្មអង្ករ ដូចជាប្រទេសថៃ និងកម្ពុជា។
លិខិតដដែលបន្តថា ក្នុងសន្និសីទអង្ករពិភពលោកលើកទី៦នេះ ត្រូវបានរំពឹងទុកថា នឹងមានការចូលរួមពីបណ្តាគណៈប្រតិភូ និងអ្នកតំណាងអាជីវកម្មអង្ករ ដោយគណៈប្រតិភូទាំងនោះនឹងផ្លាស់ប្តូរទាំងបទពិសោធន៍ និងរាល់ព័ត៌មានជុំវិញសក្ដានុពលអង្ករទាំងទីផ្សារក្នុងតំបន់ និងពិភពលោក ហើយសន្និសីទនេះ ក៏ជាឱកាសមួយដើម្បីតភ្ជាប់ និងរៀនពីវិធីនៃការផ្លាស់ប្តូរ ពីផលប៉ះពាល់ទៅដល់ពាណិជ្ជកម្មអង្ករពិភពលោក។
បន្ទាប់ពី កម្ពុជាទទួលបានពានរង្វាន់អង្ករល្អបំផុតពីរឆ្នាំជាប់ៗគ្នា គឺឆ្នាំ ២០១២-២០១៣ បានធ្វើឱ្យអង្ករកម្ពុជាមានកិត្តិយសនៅលើឆាកអន្តរជាតិ។ កម្ពុជា បានក្លាយជាប្រទេសមួយ ដែលផ្គត់ផ្គងអង្ករដ៏សំខាន់របស់ពិភពលោក។ តាមប្រភពដដែល កម្ពុជាឈរនៅចំណាត់ថ្នាក់ទី១៣ជាប្រទេសផលិតអង្ករ ចំណាត់ថ្នាក់ទី ៧ ជាប្រទេសនាំចេញអង្ករ និងចំណាត់ថ្នាក់ទី ២ ជាប្រទេសដែលនាំចេញអង្ករក្រអូប បន្ទាប់ពីប្រទេសថៃ។
សន្និសីទអង្ករពិភពលោកលើកទី៥ (The 5th World Rice Conference) ធ្វើឡើងនៅប្រទេសចិន ដែលមានការចូលរួមពីប្រទេសចិន ឥណ្ឌា វៀតណាម ថៃ ប៉ាគីស្ថាន មីយ៉ានម៉ា កម្ពុជា មាឡេស៊ី ឥណ្ឌូនេស៊ី ហ្វីលីភីន កូរ៉េខាងត្បូង និងគណៈប្រតិភូដែលមកពីប្រទេសអាហ្វ្រិក អាមេរិកខាងត្បួង និងអឺរ៉ុបចូលរួម៕
No comments:
Post a Comment